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I. Introduction and Short Answer 

You have requested our opinion of whether it is a 
violation of AS 04.16.015 for a licensee to give free birthday 
drinks to patrons under any circumstances, or whether the board 
has discretion to decide whether such a practice violates the law 
on a case-by-case basis. 

There is clear legislative intent to allow licensees 
(and their agents and employees) to give patrons free drinks when 
such an act is not a "marketing device."  When determining whether 
the "free drink" practices of a licensee are a marketing device in 
violation of AS 04.16.015, the particular facts must be evaluated. 
Under the fact pattern you pose, the licensee has a policy, 
advertised by a poster on the wall of the premises, of providing a 
free birthday drink or a pitcher of beer to anyone who can show 
that it is his or her birthday. As discussed below, this practice 
would not be permissible because it is a "marketing device." 

II. Discussion 

AS 04.16.015(a)(1) provides that "on licensed premises 
where alcoholic beverages are sold by the drink, a licensee or a 
licensee's agent or employee may not offer or deliver, as a 
marketing device to the general public, free alcoholic beverages 
to a patron." AS 04.16.015(b) provides that a "licensee or 
licensee's agent or employee may not advertise or promote in any 
way, either on or off the premises, a practice prohibited under 
(a) of this section." 

In your request, you stated that many members of the 
public are aware that, on their birthdays, they may go to certain 
premises and obtain a free alcoholic beverage in the form of a 
pitcher of beer or a drink. Some of these persons "make the 
rounds" on their birthdays to those licensed premises where it is 
customary to provide free alcohol to any patron on his or her 
birthday, and not just to regular customers. 
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You have also advised me that your agency has not taken 
any enforcement action against a licensee for providing a free 
drink for any reason if the decision to do so was made on an 
individual basis. However, your agency has taken enforcement 
action if the licensee provides free birthday drinks as a 
customary practice. It is only in this setting that the subject 
of providing a free drink has arisen. 

The legislative history of Section 1, chapter 68, SLA 
1986, shows that the bill's purpose was to limit certain practices 
that encourage excessive drinking.  The original bill would have 
precluded a licensee from giving a free drink under any 
circumstances. The Senate State Affairs Committee substitute 
limited the prohibition to "as a promotional device" and the 
Senate Finance Committee substitute changed that modification to 
"as a marketing device to the general public." 

During the Senate State Affairs Committee hearing on 
the bill, someone questioned whether a licensee would be precluded 
from buying drinks for good customers. The committee's consensus 
was that a bar owner should not be precluded from buying a 
courtesy drink in situations such as a team celebrating a victory, 
a private club initiating a new member, or a friend celebrating 
his birthday.  The committee adopted the amendment, adding the 
words "as a promotional device" to reflect this intent. 

The Senate Finance Committee's substitute language was 
generated by negotiations between Alaska Cabaret, Hotel, 
Restaurant and Retailers Association (CHARR) and the Coalition for 
Moderate Alcoholic Consumption that took place prior to its second 
committee hearing. During the hearing, the comment was made that 
"marketing" was a more valid state-of-the-art term than 
"promotional." The legislation subsequently enacted contained the 
Senate Finance Committee's version of AS 04.16.015(a)(1). 

The following year, the House Labor and Commerce 
Committee met to discuss proposed changes to AS 04.16.015. 
Apparently, no bill was before the committee, but a written draft 
of proposed changes had been prepared. One of the proposed 
provisions would have deleted AS 04.16.015(a)(1) and substituted 
language that a licensee couldn't "advertise or promote or give 
public notice that free alcoholic beverages are being given to 
customers." A CHARR spokesperson advised the committee that the 
Alcoholic Beverage Control Board was strictly construing the 
existing language to preclude a licensee from giving a couple a 
free bottle of champagne on their anniversary or giving a customer 
a free drink if a cocktail waitress spilled something on the 
customer's lap. There also was a suggestion that licensees should 
be able, as an internal policy, to give free drinks as a promotion 
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on the premises, but not be able to advertise to the general 
public that free drinks are available. 

The sentiment of the committee was that licensees 
should be allowed, under certain circumstances, to give free 
drinks to patrons. Chairperson Donley appointed himself, Rep. 
Menard, and Rep. Furnance as a subcommittee to prepare amendments 
to AS 04.16.015. However, apparently no further action was taken. 

The central issue posed by you is whether the act of a 
licensee in giving a free drink has become a "marketing device." 
This term is not used anywhere else in the Alaska Statutes. The 
words "marketing" and "device" are defined in dictionaries, but 
not the term "marketing device." Courts are in the habit of 
referring to the term in a variety of applications without 
defining it. I spoke with Dr. William Blachman and Dr. Stan Scott 
at the University of Alaska School of Business.  I learned that 
the term is actually a 1940's term, and that "sales promotion" is 
the current term. They stated that a marketing device is an 
incentive to attract customers or sales.  "Sales promotion" is 
defined by Professors Berkowitz, Karin, and Rudelius as a "short­
term inducement of value offered to arouse interest in buying a 
product."1 

In the instance you discuss, the licensee publicizes, 
through the use of a wall poster, that it will give a free drink 
to any member of the public (who is of age and not a drunken 
person) who can document that that day is his or her birthday. 
The free drink is not contingent on anything else, such as 
friendship or regular patronage of the establishment. This 
practice can enhance the business of the licensee in a number of 
ways. In addition to the good will generated, the practice may 
bring in new customers.  Additionally, the patron may purchase 
additional drinks or other products after receiving a free drink. 
The "birthday" person would often be accompanied by friends. The 
purpose of the AS 04.16.015 was to limit certain practices that 
encourage excessive drinking, and excessive drinking may result if 
persons "barhop" between establishments that offer free birthday 
drinks or drink more than usual due to the free drink.  The 
practice you describe appears to fall within the definition of a 
marketing device, as the free drink is promoted through the poster 
and attracts customers and other sales of the products offered by 
the licensee. 

1Berkowitz, Karin, and Rudelius, Marketing [p.698] (2d ed. 
1989). 
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III. Summary 

The question whether the provision of a free drink by a 
licensee is a "marketing device" in violation of AS 04.16.015 will 
depend in each instance on the particular facts involved. AS 
04.16.015 does not allow a licensee to promote a customary 
practice of providing free drinks to patrons on their birthdays. 

TW:jam 


