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Medical Board questions
on hospitals' duty to
report restrictions on
physicians' privileges,

and 
Sarah J. Felix regulation of mobile
Assistant Attorney General intensive care 
Commercial Section - Juneau paramedics 

In January 1991, the former director of the Division of
Occupational Licensing asked for our advice on two questions
posed by the State Medical Board (board). Please excuse the 
delay in responding to these requests. We understand that the 
first question concerns the scope of a hospital's duty to report
a restriction on a physician's hospital privileges as set out in
AS 08.64.336(b). We understand that the second question concerns
the board's regulatory authority over a person licensed as both a
mobile intensive care paramedic and an emergency medical 
technician. 

DISCUSSION 

Question One 

The answer to question one is ascertainable from the 

detailed text of AS 08.64.336(b).1  The text of the statute 

The current version of AS 08.64.336(b) was enacted in sec. 16,
ch. 87, SLA 1987 (SCSCSHB 70 (Jud am S)); it provides: 

(b) A hospital that revokes, suspends, 
conditions, restricts, or refuses to grant
hospital privileges to, or imposes a consultation
requirement on, a person licensed to practice
medicine or osteopathy in the state shall report
to the board the name and address of the person
and the reasons for the action within seven 
working days after the action is taken. A 
hospital shall also report to the board the name
and address of a person licensed to practice
medicine or osteopathy in the state if the person
resigns hospital staff privileges while under 
investigation by the hospital or a committee of
the hospital and the investigation could result in 
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imposes comprehensive requirements on hospitals to report 

restrictions on physicians' privileges. In particular, the law 

provides: 

A report is not required if the sole reason for
the action is the person's failure to complete
hospital records in a timely manner or to attend
staff or committee meetings. 

This passage sets out the only two exceptions to the
hospital's obligation to report hospital-initiated restrictions
on a physician's privileges. A hospital must report a hospital-
initiated restriction unless the restriction falls within the two 
specified exceptions. 

You inquired whether a hospital must report a 
voluntary, agreed-upon restriction. AS 08.64.336(b) provides
that a hospital-initiated restriction must be reported even if
the restriction is voluntary and by agreement between the 
physician and the hospital. You also inquired whether 
restrictions on procedural and admitting privileges should be
treated differently.2  There is no indication in the statute 

(..continued)
the revocation, suspension, conditioning, or 
restricting of, or the refusal to grant, hospital
privileges, or in the imposition of a consultation
requirement. A report is required under this
subsection regardless of whether the person
voluntarily agrees to the action taken by the
hospital. A report is not required if the sole
reason for the action is the person's failure to
complete hospital records in a timely manner or to
attend staff or committee meetings. In this 
subsection "consultation requirement" means a 
restriction placed on a person's existing hospital
privileges requiring consultation with a 
designated physician or group of physicians in
order to continue to exercise the hospital
privileges. 

We understand that "procedural" and "admitting" are medical
terms of art in this context. "Procedural privileges" concern
specific areas of practice such as obstetrics or surgery.
"Admitting privileges" concern the physician's ability to admit 
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that these restrictions should be treated differently; thus, we
think a hospital is required to report a hospital-initiated
restriction on either of these types of privileges. 

In addition, AS 08.64.336(b) also requires a hospital
to report a physician-initiated restriction as follows: 

A hospital shall also report to the board . . . if
the person resigns hospital staff privileges while
under investigation by the hospital . . . and the
investigation could result in the revocation,
suspension, conditioning, or restricting of, or
the refusal to grant, hospital privileges, or in
the imposition of a consultation requirement. 

If a physician independently decides to relinquish a hospital
staff privilege outside of the circumstances set forth above, the
hospital is not required to report. 

The applicable rule of statutory construction followed
in Alaska provides that where a statute is clear on its face the
court will not go beyond the text of the statute to consider
legislative history and determine the legislative intent. Lake 
v. Construction Machinery, Inc. 787 P.2d 1027, 1030 (Alaska
1990); State v. City of Anchorage, 513 P.2d 1104, 1109 (Alaska
1973). In any event, we have reviewed the legislative history
of AS 08.64.336(b), and this history confirms the language of the
statute.3 

That the legislature intended to broaden hospitals'
reporting obligations is further supported by the repeal and
reenactment of AS 08.64.336(b) in 1987. That subsection, as it
read before 1987, required hospitals to report only in cases
where the hospital restricted the physician because the physician
posed a danger to the public. It was replaced in 1987 with the
current language and the "danger to the public" limitation was 

(..continued)

patients to the hospital. 


This history demonstrates that the legislature intended that
AS 08.64.336(b) broaden a hospital's obligation to report
restrictions on a physician's privileges. S. Fin. Comm. 
discussion of HB 70, May 15, 1987; H. Jud. Comm. Discussion of HB
70, Feb. 24, 1987; H. Fin. Comm. discussion of HB 70, Apr. 2,
1987; H. Fin. Comm. discussion of HB 70, Mar. 25, 1987; H. Labor
& Comm. Comm. discussion of HB 70, Feb. 17, 1987. 
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dropped.4 We believe the legislature intended that hospitals
report nearly all restrictions and that the board screen these
reports to determine if the restriction warrants action, such as
a disciplinary action against a physician. 

Question Two 

The board would also like to know which set of 
regulations would take precedence if a person is licensed as both
a mobile intensive care paramedic (paramedic) and an emergency
medical technician III (EMT III), in the event of a conflict
between the paramedic regulations and the EMT III regulations?
The Department of Health and Social Services (DHSS) regulates
EMTs. The board regulates paramedics. We believe that there is 
no conflict in this situation and that there is no need to 
determine which set of regulations takes precedence over the
other. 

A person licensed as both an EMT III and a paramedic
(dual licensee) may act within the scope of authorized practice
for both of these occupations. The primary goal of licensure in
the health care professions is protection of the public health
and safety. Clearly, this interest is served when a person
secures both licenses. Although the scope of the two licenses
may sometimes overlap, the two licensing authorities, DHSS and
the board, are each independently responsible for regulation of a
dual licensee. The board's and DHSS's authority do not overlap
and each entity has independent disciplinary authority. There 
may be instances in which one or both authorities could 
discipline a dual licensee. Although the board and DHSS have
independent powers it is a good idea to communicate and cooperate
on regulation of dual licensees. 

We trust that this memorandum answers your questions. 

SJF:jp 

cc: Alaska State Medical Board 
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