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You have asked us several questions concerning the
composition of the board of directors of the Cook Inlet 
Aquaculture Association, a regional aquaculture association 
("RAA"). One of these questions is about the state's role in the
composition of RAA boards in general.1  That question is whether
the Commissioner of Fish and Game is required to continually
monitor the composition of these boards to make sure all user
groups and organizations are adequately and fairly represented.
The answer to this question is "no." 

Discussion. Alaska Statute 16.10.380(a) addresses the
commissioner's responsibilities concerning the composition of RAA
boards. This statute says: 

Sec. 16.10.380. Regional associations.  (a) The 
commissioner shall assist in and encourage the
formation of qualified regional associations for
the purpose of enhancing salmon production. A 
regional association is qualified if the 
commissioner determines that it 

(1) is comprised of associations 
representative of commercial fishermen in the 
region; 

The other questions concern the particular composition of
the board of the Cook Inlet Aquaculture Association. Because the 
state has no role or stake in this issue, we decline to answer
these questions. We note, however, that in two earlier memoranda
we commented on some of the issues raised by these questions.
(Please see 1983 Inf. Op. Att'y Gen. (Oct. 7; 366-629-83) and
1982 Inf. Op. Att'y Gen. (Apr. 8; J66-552-82), copies of which
are attached.) 
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(2) includes representatives of other user
groups interested in fisheries within the region
who wish to belong; and 

(3) possesses a board of directors that 
includes no less than one representative of each
user group that belongs to the association. 

In an earlier memorandum to your department, we advised
that this statute establishes a one-time duty for the 
commissioner to determine whether an RAA is qualified under these
criteria. (Please see 1983 Inf. Op. Att'y Gen. (Oct. 7; 366-629-
83), a copy of which is attached.) Because the commissioner's 
duty is directed toward the "formation" of an RAA, we said that
this statute neither requires nor authorizes the commissioner to
continue monitoring an RAA board after the association has been
formed. Our interpretation of AS 16.10.380(a) has not changed
since this earlier memorandum. 
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