July 6, 1993

Mr. William H. Scott

Executive Director

Alaska Permanent Fund Corporation
P.0. Box 25500

Juneau, Alaska 99802

Subject: Social Events Involving the
Alaska Permanent Fund Corporation
Our File No. 663-93-0397

Dear Mr. Scott:

You have requested our advice on the legal issues
raised by various types of social events involving the Alaska
Permanent Fund Corporation.

AS 37.13.040 establishes the Alaska Permanent Fund
Corporation (APFC) and a board of trustees to manage the
corporation. The purpose of the corporation is ""to manage and
invest the assets of the permanent fund and other funds
designated by law"™ iIn accordance with AS 37.13. AS 37.13.040.
AS 37.13.120 sets forth guidelines for the board to follow when
exercising its investment responsibilities.

These statutes do not address the questions you have
raised: whether participation by APFC board members or staff in
social events, such as receptions or dinners for civic or
municipal leaders, or meals for visiting dignitaries from global
financial 1institutions, could violate the Open Meetings Act
(OMA), AS 44.62.310° 44.62.312, or the Executive Branch Ethics
Act (Ethics Act), AS 39.52, and whether such events may be funded
from the APFC"s operating funds. We have enclosed a copy of the
Ethics Act and the OMA for your reference.

Specifically, you have asked the Attorney General®s
office to respond to the following questions:

1. May the APFC host a reception for community civic,
business or municipal leaders at which public attendance 1is
by 1nvitation only and during which no official business 1is
transacted?
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2. To what extent can the APFC expend operating funds for
catering for a reception at which attendance 1is by
invitation only, or for a public reception that 1is
advertised?

3. May the APFC board attend a reception or dinner given in
its honor without violating the OMA or the Ethics Act? May
four or more board members be hosted for dinner or lunch by
managers under contract to the APFC, provided no business is
transacted?

4. May investment managers who are on contract with the
APFC sponsor the APFC®s annual meeting dinner and associated
social functions?

5. May operating funds be expended for alcoholic beverages
or must alcoholic beverages be provided only by a no-host
bar?

6. May the APFC use operating funds to pay for meals or
drinks for special guests such as visiting dignitaries from
global financial iInstitutions?

7. May board members have meals together while on travel
status?

8. May APFC staff members and business associates have
board members to their homes for after work social
gatherings and meals?

9. May a board member host a private cocktail party at his
or her home for the board and members of the business
community?

Your questions will be answered in the order presented.

1. The APFC may host a community reception to which the
public is i1nvited provided no business i1Is conducted during the
reception; however, such receptions should not be by invitation

only.

As a general rule, public funds may be used only for a
public purpose; public funds may not be used for private

purposes. See Alaska Const. art. 11X, * 6. The term "public
purpose’™ cannot be defined precisely. As stated by the Alaska
Supreme Court, "It is a concept which will change as changing

conditions create changing needs. Whether a public purpose is
being served must be decided as each case arises and in the light
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of the particular facts and circumstances of each case.”
DeArmond v. Alaska State Dev. Corp., 376 P.2d 717, 721 (Alaska
1962) (footnote omitted); accord, Walker v. Alaska State Mortgage
Ass"n., 416 P.2d 245, 251 (Alaska 1966).

You state that the reason for holding invitation-only
receptions for civic and business leaders is to "mak[e] friends
for the Permanent Fund as part of [the APFC"s] public information
program.'* Holding public receptions as a form of community
outreach to the shareholders of the Permanent Fund (the people of
Alaska) 1s reasonably related to the fiduciary and public
accountability responsibility of the board, and therefore, is a

legitimate expenditure of public funds. However, the use of
public funds to host an "invitation only"” social event iIs more
problematic. The ™general public relations'”™ purposes to be

achieved by a reception to which only selected members of the
public are invited are not readily apparent, and such an event
could be viewed as more private than public in nature. While
good public relations and an effective public information program
are undoubtedly important for the APFC and are furthered by
community outreach activities, 1t 1iIs recommended that such
activities involve the public generally and not just selected
members of the public.

Question 1, as well as several of the other questions
you raise, asks whether attendance at social events by the APFC
board would violate the OMA. The OMA does not cover social
gatherings so long as they remain social gatherings. However, if
a board or groups of board members get together at a social
gathering and discuss a matter of public business, they may be
denying the public the right to observe all steps of the
deliberative and decision- making process. This could be a
violation of the OMA.

The OMA 1is broadly construed by the courts to ensure
that i1ts purposes are effectuated. The Alaska Supreme Court has
held that a "meeting” under the OMA "includes every step of the
deliberative and decision-making process when a governmental unit
meets to transact public business.”™ Brookwood Area Homeowners
Ass"n v. Municipality of Anchorage, 702 P.2d 1317, 1323 (Alaska
1985). AS 44.62.312 states that not only government action but
also government deliberation must be conducted in public.
"Action™ encompasses ''fact-gathering and deliberative sessions
relating to public business.” Brookwood at 1323. And, in
Brookwood, the court stated that private sessions with members of
a public body may violate the OMA. ™"Without public access to the
[session with members of the body], the "people®s right to be
informed® under the OMA was severely limited.” 1d. Finally, the
court indicated that, given the strong statement of public policy
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in AS 44.62.312, the question is not whether a quorum of the body
iIs present. ™"Rather, the question is whether the activities of
public officials have the effect of circumventing the OMA." 1Id.
at 1323 n.6. However, the OMA does not prohibit members of the
public from discussing APFC issues with individual members of the
board. Brookwood at 1323 n.7.

You state that one of the purposes of these social
gatherings would be to "provide the public with an opportunity to
ask questions and voice theilr opinions and concerns about the
Permanent Fund to the Board.”™ So long as these gatherings are
open to the public and advertised, they may be used for this
purpose without violating the OMA. Board members and the APFC
staff may also use these gatherings as an opportunity to discuss
matters relating to the APFC"s duties and responsibilities with
members of the public.

The Ethics Act prohibits the use of public time,
property, equipment, or other facilities to benefit personal or
financial iInterests. AS 39.52.120. Since the "invitation only"
receptions you describe would be for the benefit of "community
civic, business and/or municipal leaders™ rather than the
individual board members® personal iInterests, the expenditure of
public funds probably would not violate the Ethics Act. However,
for the reasons discussed above, 1t is recommended that
receptions hosted by the APFC be open to the public generally.

2. It is recommended that the APFC not expend operating
funds for catering for a reception at which attendance iIs by
invitation only; operating funds may be expended for a public
reception that i1Is advertised.

The answers to the Ethics Act and public funds issues
raised by this question are the same as 1In our response to
Question 1. With respect to public receptions, we recommend that
the catering be modest in nature. The APFC could be subject to
criticism it such functions are lavish or excessive, even iIf the
expenditure is not illegal.

3. Board members may attend receptions given in their
honor or accept dinner invitations by managers under contract to
the APFC 1f no business i1s discussed during these social events
and the event i1s not given under circumstances i1n which It can
reasonably be 1iInferred that i1t i1s iIntended to iInfluence the
performance of a board member®s official duties, actions, or

judgment.

Under AS 39.52.130 of the Ethics Act, a gift, whether
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in the form of service, travel, entertainment, hospitality, or
any other form, that benefits an officer®s personal or financial
interest is improper if It iIs given under circumstances in which
it could reasonably be inferred that the gift is intended to
influence the officer®s performance of official duties, actions,
or judgments. A meal or reception for board members may be
construed as a gift. Therefore, board members should (1)
carefully consider, before accepting such invitations, whether a
reasonable person could find that the gift was intended to sway
their official judgment or actions, and (2) report receipt of
all gifts worth $50 or more, whether in the form of meals or
other entertainment, to their designated ethics supervisor.?!
Please note that whether a gift 1is 1iImproper turns on a
"reasonable person' standard, not on whether the gift actually
influenced the member®s official action or judgment.

With respect to the OMA issues, the answer is the same
as in our response to Question 1. However, you state that
"interaction between the APFC and its various investment managers
IS necessary to improve managers® performance, thereby enhancing
Permanent Fund earnings and long-term stability.” The OMA does
not prohibit social interaction between APFC board members and
investment managers at social gatherings; 1i1f, however, the
interaction involves specific APFC business, such as ways to
improve the managers® performance, there could an OMA issue.
Again, the key is that the OMA does not cover social gatherings
that remain social iIn nature.

4. Investment managers on contract with the APFC may
sponsor the APFC"s annual meeting dinner and associated social
functions provided certain conditions are met.

Sponsorship by investment managers of the APFC®"s annual
meeting dinner would not violate the Ethics Act as long as it 1is
not given under circumstances in which 1t could reasonably be
inferred that the sponsorship is intended to influence the

performance of official duties, actions, or judgment. Thus,
while the APFC board may accept offers of sponsorship, it should
never solicit them. The board should make clear to all that

1 Under proposed regulation 9 AAC 52.130(b), travel or lodging
received iIn connection with a trip taken as part of a public
officer®s official duties is not improper if the monetary value
of the travel or lodging is comparable to the cost that the state
would have had to pay and either the head of the agency
determines that the gift i1s to the state, or the travel or
lodging 1is incidental transportation by or hospitality at the
residence of an individual.
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whether or not an investment management firm makes such an offer
will have absolutely no bearing on the board®"s decision to grant
or renew iInvestment contracts with the firm. Finally, the board
should take steps to insure that its selection criteria for
granting or renewing contracts with investment management Tfirms
precludes consideration of such gifts.

The annual meeting dinner the investment managers would
be sponsoring has a legitimate public purpose: the dinner is an
annual event that the APFC gives as part of its official duties,
the APFC executive director and the outgoing and the incoming
chair make remarks at the dinner, and a guest speaker makes a
presentation on a topic of interest to the APFC. Again, however,
care should be taken to 1insure that the activities that the
managers sponsor are not so lavish or excessive that they can be
construed as gifts to individual board members rather than
sponsorship of a legitimate APFC function. IT board members
receive a personal or Tfinancial benefit from such a function,
i.e., if the function or item is one a board member would have
otherwise personally paid for, the gift provisions of AS
39.52.130(a) may apply. In any case, it would be advisable for
the board members to make a report under AS 39.52.130(b). This
issue is discussed in our response to Question 3 above.

With respect to 1investment managers® sponsorship of
"associated social functions,” please see the discussion on the
gift issue in our response to Question 3, above.

The OMA issues raised by this question are answered 1in
our responses to Questions 1 and 3, above.

5. We recommend against the use of operating funds for
alcoholic beverages.

We presume that the APFC"s expenditure of operating
funds for alcoholic beverages would be made for a reception or
dinner given in connection with legitimate APFC activities. |IT
so, the Ethics Act does not prohibit such expenditures. However,
we recommend against the use of operating funds for alcoholic
beverages. The public purpose for such an expenditure 1is
questionable, particularly given the lack of a budget line item
specifically for entertainment. This issue is discussed further
in our response to Question 6 below.

6. We recommend against the use of operating funds to pay
for meals or drinks for official guests such as visiting
dignitaries from global financial institutions.

As long as the expenditure is made in connection with
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legitimate APFC business and not to benefit an individual
member~s personal or financial interests, there is no ethical bar
to using public funds to pay for meals or drinks for official
APFC guests. Once again, however, given the lack of a budget
line i1tem for entertainment, we recommend against the use of
operating funds for this purpose. The federal government has
long ruled that appropriated funds may not be used for
entertainment except when specifically authorized by statute and
or approved by proper administrative officers. The basis for the
rule is that entertainment is essentially a personal expense even
where 1t occurs iIn some business-related context. U.S. General
Accounting Office, Principles of Federal Appropriations Law 3-74
(1st ed. 1982). We recommend that the APFC follow the federal
rule in this regard. The APFC budget item for "meeting rooms and
related costs™ does not, 1iIn our view, provide sufficient
authority for the use of operating funds for meals, drinks, and
similar entertainment activities.

7, 8, and 9. The OMA does not cover social gatherings
of board members so long as the events are, iIn fact, social

gatherings.

Questions 7, 8, and 9 all ask whether members of the
APFC board may attend or host social gatherings without violating
the OMA. The answer to these questions is the same as that given
Iin our responses to Questions 1 and 3 above. [In short, the OMA
does not prohibit board members from attending social functions
provided they remain, in fact, social functions.

Please let us know if you have further questions.

CHARLES E. COLE
ATTORNEY GENERAL

By:
Barbara J. Blasco
Assistant Attorney General

Tina Kobayashi
Assistant Attorney General
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