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You have asked for advice whether, after the expiration
of your term as a member of the commission, you will be prohibited
from engaging 1In certain speaking, writing, and advocacy
activities related to the commission. The explicit statutory
restrictions imposed on former commission members or employees are
set out in AS 42.05.131(b),® and you should also consider AS
39.52.180, a provision of the Alaska Executive Branch Ethics Act
that Imposes restrictions on a public officer®s employment and use
of information after leaving state service.* In general, the
conduct these statutes prohibit i1s the use, on behalf of an

s AS 42.05.131(a) and the corresponding provision in the
Pipeline Act, AS 42.06.605, vrestrict certain iInterests or
activities during a member or employee®"s tenure with the
commission; once the membership or employment is terminated, these
sections no longer apply. The Pipeline Act does not contain a
provision restricting representation of or employment by a
pipeline company after the termination of membership or employment
with the commission, but AS 39.52.180 is applicable.

4 AS 39.52.140 also prohibits use of certain information gained
in performing official duties. This statue provides:

Sec. 39.52.140. Improper use or disclosure of
information. (a) A current or former public
officer may not disclose or use information gained
in the course of, or by reason of, the officer-"s
official duties that could in any way result in the
receipt of any benefit for the officer or an
immediate family member, if the information has not
also been disseminated to the public.

(b) A current or former public officer may not
disclose or use, without appropriate authorization
information acquired in the course of official
duties that is confidential by law.
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interested party In a matter that was under consideration by the
former public officer®s agency, of some case-specific knowledge,
inside 1insight, or confidential information the Tformer public
officer may have gained on the job. The restrictions iIn both
statutes relate to matters under consideration during the former
employee"s tenure; therefore, the purpose is not to preclude a
former public official from making use of general expertise,
knowledge, and skills acquired during the state service.

The pertinent parts of AS 42.05.131 and AS 39.52.180 are
as follows:

Sec. 42.05.131. Restrictions on members and
employees.

(b) A member or employee of the commission may
not, after leaving the position as a member or
employee of the commission, act as agent for or on
behalf of a public utility in any matter before the
commission that was before the commission during
the employee"s employment or the member®s term of
office. A violation of this subsection is a class
A misdemeanor.

Sec. 39.52.180. Restrictions on employment
after leaving state service. (a) A public officer
who leaves state service may not, for two years
after leaving state service, represent, advise, or
assist a person for compensation regarding a matter
that was under consideration by the administrative
unit served by that public officer, and in which

the officer participated personally and
substantially through the exercise of official
action. For the purposes of this subsection,

"matter”™ includes a case, proceeding, application,
contract, or deter-mination, but does not include
the proposal or con-sideration of legislative
bills, resolutions and constitutional amendments,
or other legislative measures; or the proposal,
consideration, or adoption of administrative
regulations.

It will be helpful, before addressing your specific questions, to
analyze and compare the elements of the conduct prohibited by each
of these statutes. The elements of the conduct prohibited by
AS 42.05.131(b) are:
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1) acting as agent for or on behalf of

2) a public utility

3) in any matter before the commission

4) that was before the commission during the member-®s
term.

The elements of the conduct prohibited by AS 39.52.180 are:

1) within two years after you leave [the commission]

2) representing, advising or assisting

3) a person (as defined In AS 39.52.960)

4) for compensation

5) regarding a matter (an adjudication or contract
award, but not a legislative measure or regulations)

6) under consideration by [the commission]

7) in which you participated personally and
substantially

8) through the exercise of official action.

The elements of AS 42.05.131(b) are both narrower and
broader than the elements of AS 39.52.180. AS 42.05.131(b) 1is
narrower in that the prohibited activity is only acting on behalf
of a public utility In a matter before the commission. In
contrast, AS 39.52.180 prohibits representing any person,
('person™ i1s defined In AS 39.52.960(17) and (15) to include a
non-profit group), in any forum regarding a matter as that term is
defined in the statute. On the other hand, AS 42.05.131(b) 1is
broader than AS 39.52.180 in that the restriction is not limited
to two years, and does not depend on personal and substantial
participation in the agency proceeding.®

With this background, 1 turn to the specific questions
you asked. Your questions are set out below with the answers
following.

1. Is there any prohibition against testimony before the
legislature?

Under AS 42.05.131(b), the answer to this is clearly
"No" because the second element (the commission as forum) would be
absent in legislative testimony. Under AS 39.52.180, however, the
answer is not so clear. For a two year period this statute
prohibits a former state official from representing, advising or
assisting for compensation in any forum on the subject of a case,

5 The Executive Branch Ethics Act was enacted more recently than
AS 42.05.131(b), but there is no indication that the legislature
intended to supersede any existing statutory restrictions on
former public officers. Therefore, when both AS 42.05.131(b) and
AS 39.52.140 or AS 39.52.180 are applicable, the more restrictive
provision controls.
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application or other adjudication 1in which that official
personally and substantially participated. Lobbying or testimony
before a legislative committee on a specific docket-related or
adjudicative matter that you had considered as a commissioner
would therefore be prohibited.

On the other hand, this statute certainly does not
prohibit testifying before the legislature on the general subject
of utility or pipeline policy, on regulations considered by the
commission, legislation affecting the commission or any other
matter not related to a specific commission proceeding iIn which
you participated. In previous interpretations of this statute,
the Attorney General®s Office has quoted the Ilegislature®s
explanation and advised that AS 39.52.180 is to be interpreted
narrowly. See, e.g., 1993 Info. Op. Att"y Gen. (June 18; 663-93-
0387); 1991 Inf. Op. Att"y Gen. (Fed. 25; 663-91-0291).

2. Is there any prohibition against writing for either the
popular or trade press?

As discussed In answer to your Tfirst question, the
answer is "No"™ under AS 42.05.131(b), but AS 39.52.140 and AS
39.52.180 may prohibit use of some limited types of information in
your writing.

3. Is there any prohibition against writing reports for
clients, either non-public utility or public utility? For
example, writing a background report for a utility, but not
sponsoring it before the commission.

AS 42.05.131(b) makes a distinction between work of
certain kinds for a public utility, and for all others. Only the
former is prohibited, so this statute would not bar you from
writing reports for nonutilities. This statute also would not bar
you from writing a report for a utility unless it was a submittal
in a commission proceeding that was ongoing during your term.
Whether this statute would prohibit you from writing a background
report for a utility"s submittal In a commission proceeding that
was ongoing during your term, depends on whether you would be
"acting as agent for or on behalf of'" the utility. 1 think there
iIs a spectrum of possible activities here. At the one end, simply
supplying information to a utility would not violate the statute.

At the other end of the spectrum, arguing a position for the
utility to advocate might well violate this statute.

In addition, in writing any report, whether for a
utility or a nonutility, you must consider the same AS 39.52.180
bar on use of case-specific knowledge that is discussed in the
answer to your first question, above.

4. Is there any prohibition against appearing before the
commission on behalf of a public interest group? Does it matter
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if the public 1interest group receives Tunding from public
utilities?

AS 42.05.131(b) does not prohibit any activities on
behalf of a public interest group. In contrast, AS 39.52.180
applies equally to activities on behalf of nonprofit groups. AS
39.52.960(17) and (15). Therefore, i1f other elements of the
conduct prohibited by AS 39.52.180 are present, having a nonprofit
organization as a client does not avoid the prohibition of this
statute.

Your question also mentioned several specific nonprofit
groups, and noted that one of them might be "tainted” by
receiving funding from public utilities. This advice memorandum
will not attempt to judge whether any particular nonprofit group
might be "tainted.” |If this question arises for you, you should
consider whether the utility contribution 1i1s a significant
amount, and whether, as a consequence of the funding, the utility
has significant influence on the nonprofit group®s activities. |If
you need further advice regarding a specific potential client, the
Attorney General®s office can assist you by examining the specific
circumstances.

5. Finally, could vyou appear before the commission
representing an Alaskan public utility on any potential
application for a certificate of public convenience and necessity
by AT&T?

We understand, for purposes of this answer, that you
mean an application by AT&T for a certificate of public
convenience and necessity to provide intrastate interexchange
telephone service. We also understand that AT&T has not yet filed
an application to be certified for this service, although its
intent to do so has been widely reported in the news media. AT&T
role in Alaska telecommunications services has also been discussed

extensively in commission proceedings regarding the 'Master
Agreement,” and in deliberations of the FCC and the Joint Board on
Alaska Telecommmunications. You participated in the "Master

Agreement” debate, but that proposal was eventually withdrawn by
the parties.

On these facts, nothing in either AS 42.05.131(b) or AS
39.52.180 would prohibit you from acting on behalf of any Alaska
utility that may wish to participate iIn proceedings on intrastate
certification of AT&T. A certificate application by AT&T would be
a different "matter”™ or proceeding from anything that the
commission has considered during your term as a member.

Please feel free to contact me i1f you have any further
questions about these interpretations.

VAR:rmg



