
MEMORANDUM	 State of Alaska
 
Department of Law 

TO:	 George Smith, Deputy Director DATE: October 9, 1996 
Libraries, Archives & Museums 
Department of Education FILE NO: 663-97-0046 

TELEPHONE NO: 465-3600 

SUBJECT: Library Fees 

FROM: Janice Gregg Levy 
Assistant Attorney General 
Human Services Section - Juneau 

You informed us that the state library receives frequent requests for copies of 
photographs in the library collection. Under current practice, the library arranges to have the 
photographs copied by professional providers, and the requestor pays the cost. You sent our 
office a draft form that would require requestors to pay a $25 fee for each photograph requested 
if the reproduced image would be used for commercial purposes. You asked whether the 
department has statutory and regulatory authority to use such a form. 

If the photographs in the library are public records, copies must be made available 
under the procedures set out in AS 09.25.110 and the regulations adopted thereunder.  A fee to 
search for and duplicate a public record may reflect actual copying costs (such as the costs 
charged by the professional provider) and salary and benefits costs for the employees who spend 
time complying with the request. 6 AAC 360(b). However, a public agency may not ask a 
requestor to what purpose or use a public record will be put (except that the agency may inquire 
whether the requestor is involved in litigation with the state to which the record is relevant). 6 
AAC 96.220. Thus, if a photograph is a public record, the library could not ask if the intended 
use is commercial. 

Public records are 

books, papers, files, accounts, writings, including drafts and 
memorializations of conversations, and other items, regardless of format 
or physical characteristics, that are developed or received by a public 
agency, or by a private contractor for a public agency, and that are 
preserved for their informational value or as evidence of the organization 
or operation of the public agency[.] 

AS 09.25.220(6). While there may be instances where a photograph is a public record, in our 
view the photographs collected and preserved by the library are not public records within this 
definition. They are more in the nature of a museum collection of artifacts, acquired and 
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preserved to reflect culture and history. Whether they are collected and preserved is based not on 
a records retention schedule, but upon the expertise and advice of the librarians, who serve as 
curators of the collection. 

If the photographs are not public records, then providing copies of the photographs 
is a service provided by the library, rather than compliance with the public records laws. The 
Department of Education has a statutory duty to •undertake state library functions that will 
benefit the state and its citizens, including . . . establishing and charging fees for reproduction, 
printing, and handling costs, for mailing and distributing state publications and research data, and 
for other services authorized by this chapter.• AS 14.56.030.  Thus, the department has statutory 
authority to charge for the service of arranging for copies of photographs in the library collection. 

Because the fee is not set by statute, however, the fee or charge must be set forth 
in regulation. AS 37.10.050(a). It cannot be set and periodically adjusted within the office. 
Additionally, the charge •may not exceed the estimated actual costs of the state agency in 
administering the activity or providing the service unless otherwise provided by the statute under 
which the regulation is adopted[.]• Id. The Drafting Manual for Administrative Regulations, 
chapter 13, provides additional information in setting fees and determining what the costs are to 
the agency in providing the service. A copy of chapter 13 is attached for your convenience. 

We would advise the library to set a fee that is in addition to the vendor•s cost of 
providing the duplicate photograph. This would eliminate the need for the department to amend 
its regulation every time the vendor•s costs of duplicating photographs increases. The fee could 
be the $25.00 suggested in your draft form, provided that $25.00 does not exceed the agency•s 
actual costs. Additionally, rather than try to define and determine in each case whether a use is 
•commercial,• we would advise that the regulation be drafted so that the fee applies, unless the 
fee is waived for reasons stated in the regulation. Waivers of the fee could be for purely personal 
use, educational use, or if the library determines that waiver would be in the public interest. 

I hope this information is sufficient for you to move forward with your fee-setting 
project. Please do not hesitate to contact our office if we can be of additional assistance. 

JGL:prm 

Attachment 

cc:	 Rick Cross, Deputy Commissioner 
Department of Education 


