
  

MEMORANDUM	 State of Alaska
 
Department of Law 

TO:	 The Honorable Wilson Condon DATE: May 8, 1997 
Commissioner 
Department of Revenue FILE: 663-97-0374 

TELEPHONE NO.: 465-3600 

SUBJECT: Requests for Social Security 
Numbers 
Applications 

on PFD 

FROM: Vincent L. Usera 
Assistant Attorney General 
Commercial Section - Juneau 

You have requested that we address several questions concerning the request for 
an individual to provide a social security number on applications for Permanent Fund Dividends 
(PFDs). 

Question 1: Is the department permitted or required to seek from a PFD applicant 
that individual’s social security number (SSN)? 

Short answer: The department is required to seek an SSN. 

Under federal law, any payor of a payment of $600 or more which is includible in 
the payee’s gross income of money is required to complete and file a return reporting that income 
to the payee.  26 U.S.C. § 6041. Regulations adopted under that section provide that the 
information is to be reported using IRS Form 1099.  26 C.F.R. § 1.6041-1(g). The Alaska PFD 
is considered a payment that is part of gross income under 26 U.S.C. § 61.1 While the PFD is not 
specifically included in the statute, case law has determined that, from a reading of all the 
applicable statutes together, “[G]ross income includes income from whatever source derived, 
unless specifically exempted.” Gardiner v. United States, 391 F.Supp. 1202, 1207 (C.D. Utah, 
1975), aff’d 536 F.2d 903 (10th Cir. 1976).  The Internal Revenue Service has by revenue ruling 
determined that income from the payment of a PFD is includible in gross income and, therefore, 
must be reported. I.R.S. Rev. Rul. 85-39, 1985-1 C.B. 21. (Copy attached) 

26 U.S.C. § 61(a) provides: 

(a) Except as otherwise provided in this subtitle, gross income means all income from 
whatever source derived . . . . (The section then lists 15 specific categories of income, none 
of which precisely include a PFD.) 
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Persons required to report a payment made to them which they are, in turn, required 
to report to the IRS, are constrained to report an identifying number to the payor of that payment. 
26 U.S.C. § 6109(a)(2).2 Persons required to report a payment made to a third party are 
constrained to include in that report an identifying number for the payee.  26 U.S.C. § 
6109(a)(3).3   Further in that section, the social security account number issued to an individual 
is specified as the identifying number for individuals. 26 U.S.C. § 6109(d).4 

Federal law provides a consequence for any person who fails to provide an SSN 
to a payor required to report the payment. The backup withholding provisions of 

2 That section provides: 

(2) Furnishing number to other persons.  Any person with respect to whom a return, 
statement, or other document is required under the authority of this title to be made by another 
person or whose identifying number is required to be shown on a return of another person shall 
furnish to such other person such identifying number as may be prescribed for securing his 
proper identification. 

3 That section provides: 

(3)  Furnishing number of another person.  Any person required under the authority of this 
title to make a return, statement, or other document with respect to another person shall request 
from such other person, and shall include in such return, statement, or other document, such 
identifying number as may be prescribed for securing proper identification of such other 
person. 

4 That section provides: 

(d) Use of social security account number.  The social security account number 
issued to an individual for purposes of section 205(c)(2)(A) of the Social Security Act shall, 
except as shall otherwise be specified under regulations of the Secretary [of the Treasury], be 
used as the identifying number for such individual for purposes of this title. 
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26 U.S.C. § 3406 require that if a payee of any reportable payment “fails to furnish his TIN to
the payor in the manner required” the payor must deduct and withhold 31 percent of the payment.6 

A “reportable payment” is “any reportable interest or dividend payment, and any other reportable 
payment.” 26 U.S.C. § 3406(b).  Thus, an applicant for a PFD must provide the department with 
a tax identification number.  Since only an individual can be a recipient of a PFD, the 
identification number is the person’s social security number as provided in 26 U.S.C. § 6109(d). 

The department must, therefore, demand on an application for a PFD that the 
individual provide a social security number under which the payment would be reported to the 
Internal Revenue Service. 

Question 2:  What notice, if any, should appear on the application where an 
individual‘s social security number is sought? 

Presently, the PFD application form states that the applicant’s social security 
number is an optional item of information, but that failure to provide the number results in 
withholding of 31 percent of the PFD as required by federal law.  This statement is incorrect. 
Supplying the social security number is a mandatory requirement (see above). 

The State is required to give an applicant notice of three items of information: 

(1) whether it is mandatory or voluntary to provide an SSN; 
(2) the statutory authority under which the SSN is solicited; and 
(3) the uses that may be made of the SSN. 

5 26 U.S.C. § 7701. Definitions.  This section provides: 

(41) The term “TIN” means the identifying number assigned to a person under [26 
U.S.C.] section 6109. 

6 Certain other events also trigger the backup withholding requirements.  For example, an 
individual who provides an obviously incorrect SSN—such as one having an incorrect number of 
digits—is considered to have “failed to furnish a TIN” and must be treated accordingly.  26 U.S.C. 
§ 3406(h)(1). 
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5 U.S.C. § 552a, note.7   Federal law does not mandate any specific language for the notice when 
seeking a payee’s social security number, however, we suggest the following language be placed 
on the PFD application: 

Federal law (26 U.S.C. § 6109) makes it mandatory that you provide your 
social security number on this application.  It also requires that, if you fail 
to provide a correct number, we must withhold 31 percent of your 
Permanent Fund Dividend and remit that to the Internal Revenue Service. 
(26 U.S.C. § 3406)  The State may make your social security number 
available to certain state and federal agencies for a variety of purposes.  For 
a list of these agencies, see regulation 15 AAC 23.253, reprinted on page 
__ of this pamphlet. 

Question 3: Can the State refuse to pay a PFD to an individual who fails to supply 
a social security number? Is the State obligated to refuse? 

Federal law does not precisely address this issue, but does state: 

(a)(1) It shall be unlawful for any Federal, State or local 
government agency to deny to any individual any right, benefit, or privilege 
provided by law because of such individual’s refusal to disclose his social 
security account number. 

(2) the provisions of paragraph (1) of this subsection shall not apply 
with respect to—

 (A) any disclosure which is required by Federal statute, . . . 

Sec. 7(b), 5 U.S.C. § 552a, note, contained in the Act of Dec.  31, 1974, P.L. 93-579, § 7, 88 
Stat. 1909.  Since 26 U.S.C. § 6109(a)(2) mandates disclosure, the prohibition on denying a 
benefit does not apply. Under this provision, then, it would not be unlawful to deny a PFD to an 
individual who refused or failed to provide a valid SSN.  Nothing indicates that there is any 
obligation to deny payment because of a failure to provide an SSN. Thus the second part of the 
question is answered: the State is not obligated to refuse payment of a PFD for that reason. We 
believe, however, that the intent of Congress can be derived by implication to answer the first 

This section, contained in the Act of Dec. 31, 1974, P.L. 93-579, § 7, 88 Stat. 1909, provides: 

(b) Any Federal, State, or local government agency which requests an individual to 
disclose his social security number shall inform that individual whether that disclosure is 
mandatory or voluntary, by what statutory or other authority such number is solicited, and what 
use will be made of it. 
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part. The backup withholding provisions of 26 U.S.C. § 3406 contemplate the payment despite 
a failure to provide an SSN, since the act of withholding a certain amount presumes ultimate 
payment. Thus, we believe Congress did not intend for payments to be completely denied if the 
payee fails to provide a valid SSN, but that only 31 percent of the payment be withheld. We 
conclude that state law requires payment of a PFD even if the applicant withholds his or her SSN, 
assuming all other requirements are met. 

We hope this resolves your questions. If there is anything further you require in 
this regard, please don't hesitate to contact us. 

VLU/smw 


