
           

 
 

           
              

 

 

 
 

 

 

 
 

 
 

DEPARTMENT OF LAW 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

Frank H. Murkowski, Governor 

P.O. BOX 110300 
JUNEAU, ALASKA 99811-0300 
PHONE:  (907)465-3600 
FAX:    (907)465-2075 

September 9, 2004 

Former State Employee 

Re:	 Post-State Employment Advice
 
Our file no. 663-05-0029
 

Dear Former State Employee: 

You have requested advice under AS 39.52.250(a) concerning a prospective 
position as a member of the board of directors of XYZ, Inc.  Until recently, you were 
employed by a State Public Agency (“Public Agency”) as its executive director.  This 
advice is based on the facts you provided to us in a telephone conversation and by e-mail. 

You recently retired from state service, having served as the executive director of 
the Public Agency.  XYZ, Inc. contacted you after you retired, and asked whether you 
would be interested in serving on the company’s board of directors.  The board 
membership is a compensated position.  XYZ has a contract to provide services 
supporting the work of the Public Agency.  You have asked whether you may accept this 
position without obtaining a waiver of the post-state employment restrictions of 
AS 39.52.180.  We have concluded that you may serve on the XYZ, Inc. board of 
directors without a waiver. 

There are two relevant provisions of the Ethics Act that impose restrictions on 
employees who leave state service:  AS 39.52.180(a) and AS 39.52.140. 

AS 39.52.180: Post-state employment 

For two years after leaving state service, AS 39.52.180(a) precludes a former state 
officer from (1) representing a person (2) for compensation (3) with regard to any matter 
(4) that was under consideration by the administrative unit of state government in which 
that officer served and (5) in which the officer participated personally and substantially 
(6) through the exercise of official action.  “The Department of Law has consistently read 
this subsection in accord with the legislature’s intent that AS 39.52.180 be narrowly 



 
 

 

 

 
 

  

  

 

 

 

 
  

 
 

 

 

   
 

 

  

applied.” 1997 Inf. Op. Att’y Gen. (Apr. 30; 663-97-0328)(citation omitted).  In order to 
be disqualified from working on a matter during the two-year post-state employment 
period, your activity must fall within all six subsection 180(a) criteria. 

Most of the terms used in AS 39.52.180(a) are defined in the Ethics Act and 
related regulations.  A “public officer” includes any public employee in the classified, 
partially exempt, or exempt service.  AS 39.52.960(20), (21).  A “person” includes a 
business. AS 39.52.960(17).  “Compensation” means the receipt of money in return for 
services rendered to another.  AS 39.52.960(7).  AS 39.52.180(a) defines “matter” to 
include a contract.  AS 39.52.960(1) defines “administrative unit” as “a branch, bureau, 
center, committee, division, fund, office, program, section, or any other subdivision of an 
agency.”  “Agency” includes an executive branch department. 

Whether involvement in a matter is “personal and substantial” depends on the 
circumstances of each case.  However, formulation of policy, routine processing of 
documents, general supervision of employees without direct involvement in a matter, and 
ministerial functions not involving the merits of a matter do not constitute “personal and 
substantial” involvement.  9 AAC 52.100(b).  “Official action” is defined as “a 
recommendation, decision, approval, disapproval, vote, or other similar action, including 
inaction, by a public officer.”  AS 39.52.960(14). 

AS 39.52.140:  Information not disseminated to the public and confidential 
information 

AS 39.52.140(a) provides that a current or former public officer may not disclose 
or use information gained in the course of, or by reason of, the officer's official duties 
that could in any way result in the receipt of any benefit for the officer or an immediate 
family member, if the information has not also been disseminated to the public. 

AS 39.52.140(b) provides that a current or former public officer may not disclose 
or use, without appropriate authorization, information acquired in the course of official 
duties that is confidential by law. 

Your involvement in the contract between the State Public Agency and XYZ, Inc. 

According to the information you provided, the Public Agency board approved a 
service contract between the Public Agency and XYZ, Inc. prior to your appointment as 
executive director.  The contract was probably renewed during your time at the Public 
Agency. XYZ’s performance was not under review in particular.  The Public Agency 
staff routinely evaluate performance and determine whether the services provided by 
private contractors are consistent with the Public Agency’s objectives. 

While you served as executive director, a Public Agency manager, Ms. Roe [a 
pseudonym], was responsible for providing oversight and recommendations regarding the 



 

 
  

 
 

 
 

  

   

 

 
 

 
  

  
 

 
 

 

 

  
 

services involving XYZ, Inc. and other private service providers. Ms. Roe reported to 
another manager who, in turn, reported to you.  You were responsible for putting together 
the agenda for the board’s approval.  Ms. Roe and the other manager generally made the 
presentations and recommendations to the board on these issues, but occasionally you 
would participate in the discussion as well. 

As executive director, you encouraged staff to review the performance of the 
Public Agency in a specific area of agency operations (“the operational issue”) and to 
make recommendations to the board.  Such a review was done a few months before you 
retired.  The work was done independently by Ms. Roe and the other manager.  You 
reviewed the recommendation prior to sending out the board meeting packet but you did 
not change the staff’s work or recommendation.  The board considered the issue at its 
next meeting. 

I have reviewed the minutes from that Public Agency board meeting. Ms. Roe 
made a presentation on the operational issue.  The minutes state that Ms. Roe said, 
“staff’s recommendation is to [give a contract for services related to the operational issue 
to XYZ, Inc.]” 

The minutes reflect that Ms. Roe made a detailed presentation on the operational 
issue, that certain Public Agency board members asked questions, and that Mr. Smith [a 
pseudonym], a private consultant, responded to the questions.  According to the minutes, 
your comments on the issue were limited to a statement that “it is Ms. Roe’s ongoing 
charge to continue monitoring the [operational issue] and to make recommendations … 
as needed.” One of the Public Agency’s board members then moved that the board adopt 
the staff’s recommendation to give a service contract to XYZ, Inc. Another board 
member seconded the motion and it carried, without objection.  Following the board’s 
action, Mr. Smith “complimented Ms. Roe for her detailed look at the underlying 
[operational issue].” 

There was no action concerning the XYZ, Inc. contract pending at the Public 
Agency at the time you retired.  XYZ, Inc. was, of course, providing services to the 
Public Agency under its contract, but, again, no particular matter with regard to the 
contract was pending. 

Your duties as a board member for XYZ, Inc. 

Your duties as a member of the board of directors of XYZ, Inc. would include 
several board meetings each year, at least one strategy meeting each year, and possibly 
conference calls related to the organization.  You expect that your duties as a board 
member would be to review the performance and quality of XYZ’s work and other 
potential ventures.  You would not have any role in managing the contract XYZ has with 
the Public Agency or in reviewing the operational issue related to that contract. 



 
 

 
  

 
 

 
 

 

 
 

 
  

 
 

 
  

  
 

 

  

Analysis 

We have determined that the post-state employment provisions of the Ethics Act, 
AS 39.52.180, do not preclude your proposed employment as a board member with XYZ, 
Inc.. You may accept the position and undertake the duties of a board member for XYZ. 
A waiver under AS 39.52.180(c) is unnecessary. 

Based on the information you have provided, it does not appear that your role on 
the board of XYZ, Inc. would involve “a matter that was under consideration” by the 
Public Agency while you served as executive director and in which you  “participated 
personally and substantially through the exercise of official action.” 

Here, the “matters” are the contract between XYZ and the Public Agency and the 
review of the Public Agency’s operational issue.  The contract was in place when you 
became executive director.  You state that the contract was probably renewed while you 
were in office, but any approval of the contract would have been by action of the Public 
Agency board, without your personal and substantial involvement. 

As to the review of the Public Agency’s operational issue, Ms. Roe did this 
review, not you. The goal of the review “was to identify whether there was [a need for 
services from an additional service provider in order to meet the objectives of the Public 
Agency concerning the operational issue].”  Ms. Roe did the review.  Ms. Roe works 
under the supervision of the manager who reports to you.  Ms. Roe was the staff member 
who made the presentation and recommendation to the board.  The staff’s 
recommendation, based on the review, was to [give XYZ, Inc. a contract to provide 
services with respect to the operational issue.] The board unanimously adopted the 
recommendation.  Your role was limited to knowing that the review was underway, 
preparing the board’s agenda, reviewing the staff’s recommendation before it was sent 
out in the board packets, and commenting at the board meeting that it is Ms. Roe’s 
ongoing charge to continue monitoring the operational issue and make recommendations 
as needed. 

We conclude that your involvement in the contract between XYZ, Inc. and the 
Public Agency was not “personal and substantial.”  Rather, your role was in the nature of 
general supervision of Public Agency employees (such as Ms. Roe) without direct 
involvement in the matter, ministerial functions not involving the merits of the matter 
under consideration (such as calendaring an agenda item for the board), and routine 
processing of documents (such as reviewing board packet materials before sending them 
out to the board). These activities do not constitute “personal and substantial 
participation in a matter” under AS 39.52.180(a).  See 9 AAC 52.100(b). 

In addition, you may, without a waiver, undertake future work for XYZ, Inc. 
concerning its contract with the Public Agency if the issue is one that was not pending 
before the Public Agency while you served the state.  For instance, if the Public Agency 



 
 

 
 

 
  

 

 
 

 

 
 

 
 

 

 

 
  

 

 

staff again review the agency’s operational issue and a new recommendation is made to 
the board to give another contract to XYZ, Inc., that would be a new matter.  Work on a 
new matter is not prohibited even if the new matter is related to a matter on which you 
participated as a state employee.  1997 Inf. Op. Att’y Gen. (June 24; 663-96-0576). 

Your proposed employment with XYZ, Inc. also raises concerns under 
AS 39.52.140. Subsection 140(a) precludes a former state employee from using or 
disclosing information gained in the course of, or by reason of, the employee’s official 
duties that could in any way result in a benefit to the employee, if that information has 
not been disseminated to the public through the publication methods described in 9 AAC 
52.070. Those methods are newspaper publication; broadcast media; a press release; a 
newsletter; a legal notice; a non-confidential court filing; a published report; a public 
speech; or public testimony before the legislature, a board, or a commission. 

Subsection 140(b) precludes the unauthorized disclosure or use by a former state 
employee of information acquired during the course of the employee’s state employment 
that is confidential by law. 

You may have had access to information in the course of your state duties that has 
not been disseminated to the public or that is confidential by law.  You should ensure that 
AS 39.52.140 is observed during your employment with XYZ, Inc., if you accept the 
position. The section .140 requirements are not limited to two years as are the section 
.180 restrictions. 

By law, this advice is subject to AS 39.52.250(b), which provides: 

A former public officer is not liable under this chapter for any 
action carried out in accordance with the advice of the 
attorney general issued under this section, if the public officer 
fully disclosed all relevant facts reasonably necessary to the 
issuance of this advice. 

If you have any questions about our conclusions and the advice provided in this 
letter, please do not hesitate to contact me. 

Sincerely, 

GREGG D. RENKES 
ATTORNEY GENERAL 

By: 
Barbara J. Ritchie 
Chief Assistant Attorney General 


