
  

 
   

 

 
April 29, 2013 

 
 
 
 
Former Employee 
 
 
 Re: Post State Employment Restrictions 
  AGO File No.: AN2010100308 
 
Dear Former Employee: 
 

This letter responds to your April 18, 2013 email request for advice regarding the 
parameters and restrictions on your future employment or contract work after you leave 
state service on April 30. You currently serve as a division director in a state executive 
branch department. You indicate that you are familiar with the Executive Branch Ethics 
Act, AS 39.52, and have taught an ethics class for many years in which you have 
reviewed the restrictions on employment after state service. At this time, you do not have 
a specific assignment, contract, or employment opportunity in mind and therefore this 
letter provides only general guidance.  

 
As you know, there are several provisions of the Ethics Act that apply to former 

state employees. We discuss them below.  
 
I. TWO-YEAR BAR ON WORK ON THE SAME MATTER 
 

Alaska Statute 39.52.180(a) imposes a two-year prohibition on certain post-state 
employment. For two years after leaving state service, a former state officer may not 
“represent, advise, or assist a person for compensation regarding a matter that was under 
consideration by the administrative unit served by that public officer, and in which the 
officer participated personally and substantially through the exercise of official action.”  
The Department of Law has consistently read this prohibition in accord with the 
legislature’s intent that AS 39.52.180 be narrowly applied.1 Thus, paragraph 180(a) 

                                              
1 1997 Inf. Op. Att’y Gen. at 3 (Apr. 30; 663-97-0328). 
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prohibits an activity during the two-year post-state employment period only if the activity 
meets each of the elements of that subsection. The goal is to protect the integrity of state 
actions but recognize that state employees gain expertise and knowledge on the job that 
they rightfully take with them when they leave state service. 
 

The Ethics Act and related regulations define most of the terms used in 
AS 39.52.180(a).2 That paragraph defines the term “matter” to include “a case, 
proceeding, application, contract, or determination, proposal or consideration of a 
legislative bill, a resolution, a constitutional amendment, or other legislative measure, or 
proposal, consideration, or adoption of an administrative regulation.” In applying the 
provision, we focus on the relationship, if any, between matters you worked on while in 
state service and the matter you propose to work on after leaving state service. 
 

Whether participation in a matter is “personal and substantial” depends on the 
circumstances of each case. Routine processing of documents, general supervision of 
employees without direct involvement in a matter, and ministerial functions not involving 
the merits of a matter do not constitute “personal and substantial” participation.3 The term 
“official action” means “advice, participation, or assistance, including, for example, a 
recommendation, decision, approval, disapproval, vote, or other similar action, including 
inaction, by a public officer.”4  
 

In an early interpretation of AS 39.52.180(a), we focused particularly on the terms 
“matter” and “exercise of official action.” We concluded: 
 

That a “matter that was under consideration” and “the exercise of official 
action” refers to activities that either involve the discretionary exercise of 
sovereign power or the distribution of state property (through grants, 
contracts, sales, etc.).  Those activities do not include a wide range of state-

                                                                                                                                                  
 
2 For example, a “public officer” includes any public employee in the classified, 
partially exempt, or exempt service. AS 39.52.960(20), (21). A “person” includes a 
business.  AS 39.52.960(17). “Compensation” means money or other economic benefit 
received in return for services rendered to another. AS 39.52.960(7). “Administrative 
unit” means “a branch, bureau, center, committee, division, fund, office, program, 
section, or any other subdivision of an agency.” AS 39.52.960(1). “Agency” includes an 
executive branch department. AS 39.52.960(2). 
 
3 9 AAC 52.100(b). 
 
4 AS 39.52.960(14). 
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sponsored activity, including the hypothesized promotional activities 
designed to strengthen private enterprise in the state.5 

 
In another early opinion, we said that, based on the legislative history, “matter” 

should be “narrowly circumscribed around the examples specifically listed” and 
concluded that general formulation of policy does not constitute a “matter” for purposes 
of post-state employment restrictions. We found that so long as policy discussions and 
decisions concerning the state’s interest in the subject “did not coalesce into a particular 
and specific contract, case, application, determination, proceeding, or other similar action 
which involved determining the rights of third parties or the disposition of state property 
(including money), this person is not barred from dealing with future subjects or matters, 
even though they may be the outgrowth of those policy decisions.”6 Currently, “matter” 
does not include the general formulation of policy for purposes of post-state employment 
restrictions by administrative regulation.7 
 

We ordinarily find that a former state employee’s substantial participation in the 
preparation, approval, administration, etc. of a contract, permit, project or similar matter 
while in state service, bars the employee from working on that matter after state service. 
Generally, each procurement of a product or service addressed by the division and any 
related protest or appeal would be a “matter” for purposes of the post state employment 
restriction.  

 
Alaska Statute 39.52.180(a) does not necessarily prohibit a former employee from 

working on a significant modification or extension to a project, even though the former 
employee may not work on the original matter.8 If, for example, a contract expires, and is 
simply extended for an additional time period through increased funding, and the scope 
of work and other terms and conditions of the contract remain the same, the extension of 
the contract may be construed materially to be the same “matter” as the original contract. 
If, however, the contract is in whole or part modified to materially alter the scope of 
work, then, in the particular case, the modified part of the contract may be a new matter, 

                                              
5  1986 Inf. Op. Att’y Gen. (Sept. 24; 663-87-0109). 
 
6  1986 Inf. Op. Att’y Gen. at 2-3 (Nov. 13; 663-87-0203).   
 
7  9 AAC 52.100(a).   
 
8  2000 Inf. Op. Att’y Gen. (Dec. 13; 663-01-0104); 2000 WL 34246954 (Alaska 
A.G. 2000).  
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and the former employee may be able to work on the modified portion of the contract, 
even though the former employee may not work on the original contract.9 
 

In order to assess the application of AS 39.52.180(a), we need to understand the 
nature of your work while in state service and how it may relate to an assignment for a 
new employer. The specific circumstances are essential to our review of the propriety of 
matters under the Ethics Act.  

 
Finally, if a post-state employment activity satisfies all of the elements for being 

prohibited, there are two exceptions to this prohibition. First, a state agency may contract 
with a former public officer to act on a matter on behalf of the state.10 Second, the head of 
the agency may waive the prohibition if he or she determines in writing that the former 
public officer’s representation is “not adverse to the public interest” and the waiver is 
approved by the attorney general.11 
 
II. ONE-YEAR BAR ON LOBBYING 
 

We understand that the position you have held as a senior manager is the 
functional equivalent of a division director in the department. Under AS 39.52.180(d), 
former public officers who have held certain senior positions in state service “may not 
engage in activity as a lobbyist under AS 24.45 for a period of one year after leaving 
service.” The identified positions include division director of a principal department in 
the executive branch.12 
 

Under the Alaska statutes governing lobbying activity, AS 24.45, “lobbyist” 
means a person who (1) engages in the business or occupation of influencing legislative 
or administrative action, or (2) “is employed and receives payments, or who contracts for 
economic consideration, including reimbursement of travel and living expenses, to 
communicate directly or through the person’s agents with any public official for the 
purpose of influencing legislative or administrative action for more than 10 hours in any 
30-day period in one calendar year.”13 “‘[I]nfluencing legislative or administrative 

                                              
9 Id.  

 
10  AS 39.52.180(b). 
 
11  AS 39.52.180(c). 
 
12  AS 39.52.180(d).  

 
13  AS 24.45.171(11). 
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action’ means to communicate directly for the purpose of introducing, promoting, 
advocating, supporting, modifying, opposing, or delaying or seeking to do the same with 
respect to any legislative or administrative action.”14 ‘“[C]ommunicate directly’ means to 
speak with a legislator, legislative employee, or public official . . . by telephone[,] by 
two-way electronic communication[,] or in person.”15 The one-year prohibition applies to 
lobbying of the Alaska State Legislature and agencies of the executive branch of the 
State of Alaska.16 
 

The lobbying prohibition does not, however, bar you from serving as a “volunteer 
lobbyist” described in AS 24.45.161(a)(1).17 A “volunteer lobbyist” is an individual “who 
lobbies without payment of compensation or other consideration and makes no 
disbursement or expenditure for or on behalf of a public official to influence legislative or 
administrative action other than to pay the individual’s reasonable personal travel and 
living expenses” and “who limits lobbying activities to appearances before public 
sessions of the legislature, or its committees or subcommittees, or to public hearings or 
other public proceedings of state agencies.” 
 

The lobbying prohibition also does not preclude serving as a “representational 
lobbyist.”18 This type of lobbyist is “an individual who engages in lobbying activity but 
does not receive compensation, including any salary, fee, retainer, stipend, or other 
economic consideration, for the lobbying activity, except reimbursement of the 
individual’s own travel expenses and personal living expenses incurred in lobbying 
activity.”19 An individual is not a representational lobbyist if the lobbying activities are 
on behalf of his or her employer or if, as a member of a state board or commission, the 
individual lobbies in an official capacity and is reimbursed for travel expenses or 
personal living expenses.20 
 

                                              
14 AS 24.45.171(9). 
 
15 AS 24.45.171(4). 
 
16 See AS 24.45.171(1), (9), and (10). 

 
17 AS 39.52.180(d). 
 
18  Id. 
 
19 2 AAC 50.550(d). 

 
20  2 AAC 50.550(d)(1) & (2). 
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III. BAR ON MISUSE OF INFORMATION 
 

The Ethics Act has another provision that applies to former public officers. In 
addition to AS 39.52.180, you also need to consider AS 39.52.140 addressing misuse of 
information. It is not clear whether your work involved information that is not publicly 
disseminated or is confidential.   

 
So we also remind you that AS 39.52.140(a) precludes former public officers from 

disclosing or using information gained in the course of, or by reason of, official state 
duties that could in any way result in the receipt of a benefit to the officer or an 
immediate family member, if the information has not been disseminated to the public. 
Use of such information to benefit a new employer would fall within this prohibition. 
Information has been disseminated to the public if it has been published in some form.21 
Information that is merely available to the public, but that has never been published, is 
not “disseminated.”22 The legislative history of paragraph 140(a) reflects that it was 
intended to address the improper use of “insider information” by public officers. The 
provision seeks to prevent a public officer from having a competitive advantage over 
members of the public as a result of information that the officer acquires in the course of 
official duties. 

 
Also, AS 39.52.140(b) provides that former public officers may not disclose, 

without appropriate authorization, information that is confidential by law. 
 
In conclusion, the Ethics Act permits, but does not require, a former public officer 

to request, in writing, an advisory opinion from the attorney general interpreting these 
provisions of the Act as they may apply to the former public officer. A former public 
officer is not liable for any action taken in accordance with written advice from the 
attorney general, so long as the officer had “fully disclosed all relevant facts reasonably 
necessary to the issuance of the advice.” The legal protection afforded you does not apply 
if those facts are inaccurate or incomplete.   
 

You are welcome to seek further review from this office if you have any concerns 
regarding the applicability of the Ethics Act to a specific post state employment matter. 

                                              
21 Publication includes an online posting, newspaper publication, broadcast media, a 
press release, a newsletter, a legal notice, a non-confidential court filing, a published 
report, a public speech, or public testimony before the legislature, a board, or a 
commission.  9 AAC 52.070(a). 
 
22  9 AAC 52.070(b). 
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You need not do so in every case. If you do make a request, we will endeavor to provide 
a timely response. 
 

If you have any questions concerning this advice, please contact me. 
 

Sincerely, 
 

MICHAEL C. GERAGHTY 
ATTORNEY GENERAL 

 
 

By: 
Julia B. Bockmon 
Senior Assistant Attorney General 

 
JBB/nrd 
 
 


